Skip to main content
Gebouwelementen

Verschil tussen Type en Instance

By 16 april 2018No Comments

Het verschil tussen Types en Instances in een model is belangrijk in een BIM. Het zijn namelijk twee totaal verschillende maar wel bij elkaar horende onderdelen binnen een model.

Type

Een type van een object kan bijvoorbeeld een model stoel zijn. Deze heeft algemene eigenschappen die alle stoelen van hetzelfde model hebben, bijvoorbee ld een witte klapstoel met rode stippen of een metalic koelkast model KK304 van merk Jacuzzi. Een Type is in tegenstelling tot een Instance ook niet tastbaar, het is niet iets dat fysiek ergens geplaatst kan worden.

Instance

Instances zijn altijd exemplaren van een bepaalde Type en hebben eigenschappen die uniek zijn voor dat object. Een beschadiging zal altijd uniek zijn, die komt niet voor op een andere instance van hetzelfde type. Of de ene koelkast staat in ruimte A1.024 en een andere koelkast staat in ruimte B4.105. Dit zijn instances van hetzelfde type koelkast, maar bevinden zich op een andere plek wat ze uniek maakt.

Documentatie, communicatie en beeldmateriaal

Let dus heel goed op waar je documentatie, notities en afbeeldingen plaatst. Als documentatie bij alle witte klapstoelen met rode stippen hoort moet je die dus bij het Type plaatsen en en niet bij een instance. Als je een notitie wil maken dat die ene koelkast in ruimte B4.105 alweer stuk is plaats je die bij de Instance en niet bij de type.

Extra hulp nodig?

Wij helpen u graag.